Biografie



An Janssens

studeerde notenleer, dwarsfluit, piano en zang aan de Stedelijke Muziekacademie te Wilrijk. Aan het Lemmensinstituut behaalde ze haar Meesterdiploma voor zang en kamermuziek o.l.v. Dina Grossberger en Werner Van Mechelen. Om zich te vervolmaken volgde ze verscheidene meestercursussen bij o.a. Mia Besselinck en Jard Van Nes. In de Specialisatie-opleiding kamermuziek-zang aan het KoninklijkConservatorium Brussel (2003-2005) werd ze begeleid door Lena Lootens en Dirk Vermeulen. Momenteel laat ze zich coachen door Martine Reyners.

Zij was mede-oprichtster van “ ’t Muziekburo vzw”. Dit ensemble werkte verscheidene projecten uit waaronder “Das Weib macht keine Kunst, aber den Künstler”, een totaal-voorstelling van muziek, woord en beeld rond de figuur van Alma Mahler, in samenwerking met actrice Greet Samyn en regisseur Charlotte Vanhecke ( coproductie met het RITS).

Als soliste trad ze op met verscheidene ensembles waaronder het “Jugendspiel-ensemble”, Soratea, “Juniorenorkest Antwerpen”, “EuropaChorakademie”,  “Singakademie zu Berlin”, “Arti Vocali” , “Aquarius” en het "Vlaams Muziektheater".  Ze vertolkte de rol van "Guillaume" in "Le secret de Fortunio" van J.Offenbach in een regie van Jos Verlinden en de rol van Rosina in "La finta semplice" van W.A.Mozart o.l.v. Michel Tilkin. 
Ze werkte mee als soliste aan de uitvoering van de 8e Symphonie van H.W.Henze  met de Academia Santa Cecilia te Rome o.l.v. Vladimir Jurowski. In 2016 vertolkt ze voor het Vlaams Muziektheater de rol van Lia San in de operette "Viktoria en haar Huzaar".

Sinds september 2005 is ze regelmatig als extra koorzanger te gast bij de KoninklijkeMuntschouwburg, Brussel. Daarnaast is ze vast verbonden aan Aquarius, kamerkoor met een warm hart voor eigentijdse muziek, o.l.v. Marc Michael De Smet. 
Ze werkte mee aan producties van verscheidene Belgische en Duitse ensembles waaronder het Capella Sancti Michaelis, Il Fondamento, I Fiamminghi, Konzertchor Darmstadt en “Internationale Bachakademie, Stuttgart” o.l.v. Helmuth Rilling.
Sinds 2003 is ze verbonden aan de EuropaChorAkademie, Bremen waardoor ze de mogelijkheid krijgt samen te werken met dirigenten zoals Sylvain Cambreling, Gustavo Dudamel, Mark Minkowski, Michael Gielen , Kent Nagano, en Daniel Harding. Zij verleende haar medewerking aan de producties van “La Traviata” o.l.v. Yutaka Sado, “La Traviata"  o.l.v. Daniel Harding en “Die Entführung aus dem Serail" o.l.v. Marc Minkowski tijdens het “Festival d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence”. 
Ze werkte mee als koriste aan de DVD-productie van “Lohengrin”, o.l.v. Kent Nagano, in het “Festspielhaus”, Baden Baden en aan de DVD-productie van het requiem van Verdi, o.l.v. Placido Domingo. Ze werkte mee aan verscheidene producties van zomeropera Alden Biesen waaronder Traviata, Die Fledermaus, Die Lustige Witwe.

Sinds 2006 is ze als stempedagoge vast verbonden aan het gemengd koor Arti Vocali, o.l.v. Dirk De Nef. Als stempedagoge werkt ze regelmatig voor Koor enStem.
Ze is dirigente van Vokalia, het koor verbonden aan de KU Leuven, campus Sint-Andries, Antwerpen.